Sürüden Ayrılmak Bir İK Hikayesi

Break-Free

Bir varmış bir yokmuş, kırmızı başlıklı bir kız varmış. Cesurmuş, ormanda keşfe çıkmış. Kurtla karşılaşıp niyetini anlamak için sorular sorduğunda kurdun “seni daha iyi görebilmek için” benzeri cevaplarından sonra sıra bu sefer sıra kendisine gelmiş. Neden bu yolu seçtiğini Kırmızı Başlıklı Kız şöyle açıklamış;

“Çevresinin önündeki engelleri anlamak, bir adım da olsa bugünü ileri taşımak için DEĞİŞİMİ başlatmak ana gayemdir.”

Amacına uygun olarak kırmızılara bürünmüş ve ormana korkusuzca dalmış. Kültürleri ve insanları birbirine yaklaştırma üzerine eğitim görmüş, bu yüzden farklılıklara inanır sürüye uymak için çaba göstermezmiş.

Diplomasiye sığınmadan dürüstçe ve açık hareket ettiği için kurdun onu yemesi gibi talihsiz şeyler başına gelmiş ama yılmamış her masalın sonunun iyi biteceğine inancı tammış.

Bu alanı seçen herkes bir masal kahramanıdır, çünkü dar alanda olumsuzlukların kısa paslaşmalarına rağmen kendi sahalarında iyi bir etki yaratma uğruna didinirler.

Birçoğu Pamuk Prenses gibi iyiyi temsil eder ve insanların içine su serper. Temsili duruşları şahane, var oluşları bahanedir.

Bir kısmı Külkedisi gibi çok çalışır, çalıştıkça daha çok işle ödüllendirilir. Prensin onu bulacağı başarı anının hayaliyle yanıp tutuşurlar.

Rapunzel gibi fildişi kulede kapana kısılmış yaşamayı devam ettirebilir, olan bitenden uzak geçinip gidebilirler.

Bazıları uyuyan güzel gibi uyumaya devam eder. Etrafındakileri fark etmeme uğruna daha harikulade bir kılıf olabilir mi? Kavgasız gürültüsüz masalın sonu onlar için iyi biter.

Şeker evin sanrısıyla semiren Hansel ve Gretel gibi kahramanlar da vardır. Evde ortalığı, arkayı toparlama görevi onlara verilmiştir.

Olan, ormana dalma ve her gün peri masalındaymış gibi davranan ahaliye olumsuzlukları gösterme cesaretinde bulunan, büyükannesine arada ziyarete giden ve sunduğu kırmızı elmalarla çevresindekileri geliştirmeye çalışan kırmızı başlıklı kıza olmuş. Yine de gerisinde olumlu bir değişiklik bıraktığının farkındaymış. Ormanda teması olan her şeyi, kurdun ölmesine sebep olarak ve yardımseverliğiyle aslında kurtarmış. Yeni maceralara kaldığı yerden devam edecekmiş.

Başka alanlar varken neden bu yolu seçtiğini unutmayan kırmızı başlıklı kızlar, başkasına benzemeye çalışmayıp değişimi alevlendirmeye devam etmeliler. Sürüye uyup, rahat yaşamak varken olumlu yönde fark yaratmayı seçenler masal kahramanlarının yüzde birine, çok küçük bir kısmına tekabül eder. Sözüm onlara. Sürüden ayrılmak bazen güzeldir, sürüye uymanızı beklemeyen başka ormanlar ve kıymetinizi bilen insanlar elbette çıkar. Bazen daha küçük bir ormanda, daha basit bir hayat yaşamayı seçmek ama etki bırakabileceği bir yerde olmak olgunluk ister.

Gerçek aklı bulup yüceltmek ve problemi görüp çözme uğruna kafa patlatmak değişimin öncülerinin yapacağı iştir. Yüzde bir bile olsalar dünyada olumlu etki yaratan asıl kahramanlar onlardır.

Leave a comment